De titel klinkt heel ingewikkeld, maar waar het om gaat is dat overheidsorganisaties alleen nog maar e-mails gaan versturen naar ontvangers die deze e-mails kunnen ontvangen over een versleutelde verbinding.


Tussen afzender en ontvanger wordt tussen de mailservers een versleutelde verbinding opgezet en daarover zal de uitwisseling van de e-mail plaatsvinden.
Deze versleuteling wordt tot stand gebracht middels het SSL certificaat van de ontvangende partij. SSL certificaten worden ook bij websites gebruikt, denk aan de (groene) slotjes in de adresbalk van een internet browser.

Nu is het eigenlijk zo dat mailservers al heel lang aan versleuteling van e-mail transport doen, maar dat de overheid dit middels DANE als een vereiste stelt. DANE moet u zien als een soort veiligheids waarmerk / protocol. https://www.sidn.nl/faq/dnssec#faq-Wat%20is%20DANE%3F

Wat betekent dit voor u als ondernemer? Het meest voor de hand liggende is natuurlijk de communicatie met overheidsorganisaties. Hiervoor heeft u (binnenkort) DANE nodig.

Maar ook voor al uw andere communicatie is het veel veiliger wanneer uw e-mail communicatie via DANE gaat.
Bepaalde beroepstakken hebben hier eigenlijk al eisen voor. De zorg bijvoorbeeld, waar patiëntengegevens alleen maar versleuteld mogen worden verstuurd. Hier hebben een paar slimme partijen diensten voor bedacht, die eigenlijk al algemeen gebruikt werden, en als een nieuwe dienst aangeboden voor veel geld. Deze diensten zijn met de komst van DANE overbodig.

KSH Solutions biedt DANE icm STARTTLS als een standaard dienst aan bij het gebruik van onze hosting diensten. Daarmee bent u voorbereid voor de toekomst.

Menu